Redovisningsprinciper
Redovisningsprinciper
Burlövs kommun följer i allt väsentligt kommunallagen, lagen om kommunal bokföring och redovisning (LKBR) och rekommendationer från Rådet för kommunal redovisning (RKR).
Redovisning till verkligt värde av finansiella instrument
Enligt LKBR ska vissa finansiella instrument värderas till verkligt värde, marknadsvärde.
Jämförelsestörande poster
Jämförelsestörande poster särredovisas, när dessa förekommer, i särskild not till resultaträkningen eller i kassaflödesanalysen. Som jämförelsestörande betraktas poster som är sällan förekommande och uppgår till väsentligt belopp.
Leasing
Enligt Rådet för Kommunal Redovisning (RKR) R5 ska ett leasingavtal klassificerats som ett finansiellt leasingavtal om det innebär att de ekonomiska fördelarna och ekonomiska riskerna som förknippas med ägandet av objektet i allt väsentligt har överförts till kommunen. De avtal som klassificeras som finansiella ska redovisas som anläggningstillgång och förpliktelsen att betala framtida leasingavgifter ska redovisas som skuld i balansräkningen. Samtliga hyresavtal redovisas som operationell leasing idag. Ett arbete har påbörjats under 2024 för att kartlägga kommunens hyresavtal i syfte att identifiera vilka hyresavtal behöver klassificeras som finansiella eller operationella enligt rekommendation från RKR.
Investeringsbidrag
Enligt Rådet för Kommunal Redovisning (RKR) R2, som gäller från och med 2020, ska endast offentliga bidrag redovisas på skuldsidan medan övriga investeringsbidrag och gatukostnadsersättningar ska intäktsföras i den takt som motsvarar färdigställande av de investeringar för vilka de erhållits. I årsbokslut 2023 redovisas intäkter avseende gatukostnadsersättningar enlighet med RKR R2. Intäkter och som långfristig skuld redovisas erhållna offentliga investeringsbidrag och anslutningsavgifter för bredbandsverksamheten.
Anläggningstillgångar
Korttidsinventarier och inventarier av mindre värde
Som anläggningstillgång redovisas tillgångar för stadigvarande bruk med en varaktighet på minst 3 år och ett anskaffningsvärde som överstiger ett halvt prisbasbelopp motsvarande cirka 24 tkr. Vid beräkning av anskaffningsvärde för anskaffningar ”som har ett naturligt samband” ska anskaffningsvärdet beräknas utifrån det sammanlagda värdet.
Sådant samband anses föreligga:
- vid anskaffningar för ett särskilt ändamål (till exempel vid nya lokaler eller ny verksamhet)
- all anskaffning av möbler och lokalutrustning med en varaktighet på minst 3 år
- all anskaffning av IT-utrustning med en varaktighet på minst 3 år.
Undantag görs för vitvaror och liknande som ingår i fastighetsunderhållet.
Avskrivningar
Avskrivningar av materiella anläggningstillgångar görs för den beräknade nyttjandeperioden med linjär avskrivning från tidpunkten då anläggningen tas i bruk baserat på anskaffningsvärdet. Historiskt har nyttjandeperioden bedömts utifrån Kommunförbundets rekommenderade avskrivningstider om inte särskilda skäl föranlett annan bedömning.
Från 2014 års bokslut har en noggrannare bedömning av nyttjandetiderna gjorts. För objekt som tagits i bruk från och med 2014 har uppdelningen gjorts på komponenter med skilda avskrivningstider där den totala avskrivningstiden fastställts genom schablonberäkning. För objekt tagna i bruk före 2014 har ingen uppdelning enligt komponentavskrivning gjorts.
Från och med 2014 tillämpas följande avskrivningstider:
- byggnader: efter komponenter 15–50 år
- gator: efter komponenter, 20–50 år
- IT-utrustning, 3 år
- fordon, 5 år
- möbler och övriga inventarier, 10 år
- mark, konst, 0 år.
Exploateringsredovisning
Utgifter för exploateringsområden, inklusive allmän platsmark, har tidigare tagits upp som omsättningstillgång. Försäljning av tomtmark har redovisats som intäkt i resultaträkningen, med tomtens beräknade andel av områdets utgift som kostnad.
Från och med 2014 har redovisningsprinciperna ändrats för nya områden. Som omsättningstillgång redovisas enbart utgifter för tomtmarken medan utgifterna för allmän platsmark (gator, gång- och cykelvägar, parker med mera) redovisas som anläggningstillgång (publik egendom). Vid försäljning avräknas en beräknad gatukostnadsersättning från köpeskillingen, och redovisas som långfristig skuld (förutbetald intäkt). Resterande del av köpeskillingen utgör tomtlikvid och redovisas som intäkt i resultaträkningen. Tomtens beräknade andel av tomtmarkens anskaffningsvärde redovisas som kostnad.
Avsättningar till pensioner för förtroendevalda
Från och med 2017 redovisas som avsättning även intjänad ålderspensionsavgift för förtroendevalda.